Jadłospis
JADŁOSPIS
od 02.04.2023r. do 12.04.2024r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE Nr alergenów
02.04.2024r WTOREK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z ŻÓŁTYM SEREM WĘDLINĄ I POMIDOREM 1,3a
(pieczywo mieszane, masło, ser żółty, szynka, pomidor)
OWSIANKA NA MLEKU Z OWOCAMI(mleko, płatki owsiane, owoce, cukier)
HERBATA RUMIANKOWA (woda, herbata rumiankowa)
II ŚNIADANIE
OWOC 8
MIX ORZECHÓW
III ZUPA I DANIE
ZUPA GROCHOWA Z KIEŁBASKĄ 1a,3
(kości wędzone, marchewka, por, seler, pietruszka, ziemniaki, groch, kiełbasa, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYŻ Z JABŁKAMI I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ 1a,3,7
(ryż, jabłka, masło, truskawki, cukier, cynamon)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
03.04.2024r ŚRODA
I ŚNIADANIE
ROGAL Z NUTELLĄ 1,3a,7
(rogal, nutella)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM (herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
MIX WARZYW
CHRUPKI KUKURYDZIANE
III ZUPA I DANIE
ZUPA KREM DYNIOWY Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM GRZANKI CZOSNKOWE 1a,3
(kurczak, dynia, marchewka, por, seler, pietruszka, ziemniaki, słonecznik prażony, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOTLETY POŻARSKIE Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(filet z kurczaka, ziemniaki, cebula, jajka, bułka tarta, przyprawy)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY(czerwona kapusta, majonez, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
04.04.2024r CZWARTEK
I ŚNIADANIE
BUŁECZKA Z PASTĄ RYBNĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 1a,3,4
(bułka zwykła, masło, tuńczyk, jajka, majonez, ogórek kiszony, przyprawy)
KASZA MANNA NA MLEKU (mleko, kasza manna, cukier)
HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA KRUPNIK 1a,3,7,9
(kurczak, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIZZA Z KECZUPEM 1a,3,7
(mąka, oliwa, drożdże, szynka, ser żółty, keczup, pomidory w puszce, zioła)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
05.04.2024r PIĄTEK
I ŚNIADANIE
ŚMIETANKOWY TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM 1a,3,7
(bułka zwykła, masło, twaróg, śmietana, szczypiorek)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, miód, herbata, cytryna)
II ŚNIADANIE
CIASTO CZEKOLADOWE
(mąka, jajka, olej, mleko, kakao, cukier, jabłka) 1a,3,7
OWOC
III ZUPA I DANIE
BARSZCZ CZERWONY 1a,3,7,9
(woda, żeberka, por, seler, marchew, pietruszka, czosnek, ziemniaki, buraki, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
FILET Z MIRUNY PO GRECKU Z ZIEMNIAKAMI 1a,4
(ryba, ziemniaki, przyprawy, marchew, seler, por, koncentrat pomidorowy, musztarda)
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
(kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, olej, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
08.04.2024r PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM 1a,3,7
(bułka wrocławska, masło, jajka, szczypiorek)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
HERBATA MIĘTOWA (woda, herbata miętowa)
II ŚNIADANIE
OWOC 5,8
BATONIK
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA 1a,3,7
(kurczak, włoszczyzna, kalafior, śmietanka kwaśna, natka pietruszki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
ŁAZANKI Z KIEŁBASKĄ 1a,3,7
(makaron, kiełbasa, kapusta kiszona, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
09.04.2024r WTOREK
I ŚNIADANIE
WIOSENNE KANAPECZKI 1a,3
(pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka, rukola, jajka)
PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(mleko, płatki kukurydziane, cukier)
HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, miód)
II ŚNIADANIE
KISIEL OWOCOWY
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA WIELOWARZYWNA NA INDYKU 1a,3,7
(indyk, seler, por, marchew, ziemniaki, śmietanka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, pietruszka zielona, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYŻ CURRY Z BROKUŁAMI, INDYKIEM I MARCHEWKĄ 1a,3
(ryż, filet z indyka, brokuły, marchewka, cebula, przyprawy)
SURÓWKA Z KAPUSTY(kapusta, marchewka, oliwa, koperek, majonez, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
10.04.2023r ŚRODA
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SZYNKĄ Z INDYKA I POMIDOREM 1a,3,7
(pieczywo, masło, szynka z indyka, pomidor)
KAWA ZBOŻOWA(mleko, kawa zbożowa, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
MUFINKI CZEKOLADOWE Z OWOCAMI
(mąka, jaja, czekolada gorzka, soda, kakao, olej, proszek do pieczenia, cukier)
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ 1a,3
(filet z kurczaka, ziemniaki, kapusta włoska, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOPYTKA Z SOSEM MIĘSNYM 1a,3
(mąka, ziemniaki, polędwica, mąka, przyprawy)
SURÓWKA Z BURACZKÓW(buraki, cebula, olej, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
11.04.2024r CZWARTEK
I ŚNIADANIE
PASTA MIĘSNA, PAPRYKA DO CHRUPANIA 1a,3
(bułka zwykła, masło, kiełbasa, boczek, szynka, keczup, musztarda, przyprawy)
HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)
II ŚNIADANIE
JOGURT NATURALNY Z CHIA I MUSEM OWOCOWYM
III ZUPA I DANIE
BULION WARZYWNY 1a,3 ,7
(kurczak, seler, por, marchew, pietruszka, kasza manna, ziemniaki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PANIEROWANY FILET Z MIRUNY Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(ryba miruna, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, przyprawy)
MIX WARZYW GOTOWANYCH NA PARZE
KOMPOT(woda, owoce, miód)
12.04.2024r PIĄTEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM I OGÓRKIEM KISZONYM 1a,3
(chleb mieszany, masło, ser żółty, ogórek kiszony)
MAKARON NA MLEKU(mleko, makaron, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
SOK WYCISKANY(pomarańcza, jabłka)
BAKALIE
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 1a,3
(kości wędzone, włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, śmietana, czosnek, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM 1a,3,7
(mąka, jajka, mleko, cukier, olej, ser twaróg, dżem)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
DYREKTOR SZEF KUCHNI KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
• Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
1. Zboża zawierające gluten
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orisz
f) Kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin