Jadłospis

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

od 02.04.2023r. do 12.04.2024r.

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

 

ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów

                                                                                                                                                                                                                                                              

 

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

                                ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE                                        Nr alergenów

 

02.04.2024r WTOREK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                                                                                        

KANAPKI Z ŻÓŁTYM SEREM  WĘDLINĄ I POMIDOREM                                                                                 1,3a

(pieczywo mieszane, masło, ser żółty, szynka, pomidor)

OWSIANKA NA MLEKU Z OWOCAMI(mleko, płatki owsiane, owoce, cukier)

HERBATA RUMIANKOWA (woda, herbata rumiankowa)                              

 

 II ŚNIADANIE  

 OWOC                                                                                                                                                                             8

 MIX ORZECHÓW                                                          

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                                                                      

ZUPA GROCHOWA Z KIEŁBASKĄ                                                                                                                1a,3

(kości wędzone, marchewka, por, seler, pietruszka,  ziemniaki, groch, kiełbasa, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE          

RYŻ Z JABŁKAMI I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ                                                                                           1a,3,7

(ryż, jabłka, masło, truskawki, cukier, cynamon)

KOMPOT (woda, owoce, miód)

 

 

 

03.04.2024r ŚRODA

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                                                                                  

ROGAL Z NUTELLĄ                                                                                                                                                      1,3a,7

(rogal, nutella)

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)

HERBATA  Z CYTRYNĄ I MIODEM  (herbata, cytryna, miód)                        

 

 II ŚNIADANIE  

MIX WARZYW

CHRUPKI KUKURYDZIANE                                         

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                                                                                          

 ZUPA KREM DYNIOWY Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM GRZANKI CZOSNKOWE                             1a,3                                                                                                                                                    

(kurczak, dynia, marchewka, por, seler, pietruszka, ziemniaki, słonecznik prażony,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

KOTLETY POŻARSKIE Z ZIEMNIAKAMI                                                                                                              1a,3                               

(filet z kurczaka, ziemniaki, cebula, jajka, bułka tarta, przyprawy)

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY(czerwona kapusta, majonez, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce,  miód)

 

 

 

 

 

04.04.2024r CZWARTEK

I ŚNIADANIE

BUŁECZKA Z PASTĄ RYBNĄ I OGÓRKIEM KISZONYM                                                                         1a,3,4           

(bułka zwykła, masło, tuńczyk, jajka, majonez, ogórek kiszony, przyprawy)

KASZA MANNA NA MLEKU (mleko, kasza manna, cukier)                                                     

HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, miód)                                                                                           

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                                   

OWOC

                                                                             

III ZUPA I DANIE

ZUPA KRUPNIK                                                                                                                                                 1a,3,7,9

(kurczak,  ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, śmietana,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE                                                                                                                                                   

PIZZA Z KECZUPEM                                                                                                                                       1a,3,7

(mąka, oliwa, drożdże, szynka, ser żółty, keczup, pomidory w puszce, zioła)

KOMPOT (woda, owoce,  miód)  

                                                                                          

                                                        

 

05.04.2024r PIĄTEK

I ŚNIADANIE

ŚMIETANKOWY TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM                                                                                 1a,3,7

(bułka zwykła, masło, twaróg, śmietana, szczypiorek)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa, cukier)     

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, miód, herbata, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

CIASTO CZEKOLADOWE

(mąka, jajka, olej, mleko, kakao, cukier, jabłka)                                                                                                         1a,3,7   

OWOC                                                                                                                                         

 

III ZUPA I DANIE  

BARSZCZ CZERWONY                                                                                                                                    1a,3,7,9

(woda, żeberka,  por, seler, marchew, pietruszka, czosnek, ziemniaki, buraki, śmietanka, przyprawy)

 

                                                                                                                                       

IV OBIAD II DANIE                         

FILET Z MIRUNY PO GRECKU Z ZIEMNIAKAMI                                                                                          1a,4

(ryba, ziemniaki, przyprawy, marchew, seler, por, koncentrat pomidorowy, musztarda)

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ                                                          

(kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, olej, przyprawy)                      

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

 

08.04.2024r PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM                                                                                                                      1a,3,7

(bułka wrocławska, masło, jajka, szczypiorek)

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

HERBATA MIĘTOWA (woda, herbata miętowa)

 

II ŚNIADANIE

OWOC                                                                                                                                                                               5,8

BATONIK

                                                                                                                                                            

III ZUPA I DANIE                    

ZUPA KALAFIOROWA                                                                                                                               1a,3,7              

(kurczak, włoszczyzna, kalafior, śmietanka kwaśna, natka pietruszki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

ŁAZANKI Z  KIEŁBASKĄ                                                                                                                                          1a,3,7

(makaron, kiełbasa, kapusta kiszona, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)                                                                

 

 

 

09.04.2024r WTOREK

I ŚNIADANIE

WIOSENNE  KANAPECZKI                                                                                                                                  1a,3    

(pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka, rukola, jajka)

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(mleko, płatki kukurydziane, cukier)

HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, miód)

 

II ŚNIADANIE

KISIEL OWOCOWY                                                                                                 

OWOC

                                

III ZUPA I  DANIE

ZUPA WIELOWARZYWNA NA INDYKU                                                                                                            1a,3,7

(indyk, seler, por, marchew, ziemniaki,  śmietanka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuł,  pietruszka zielona, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

RYŻ CURRY Z BROKUŁAMI, INDYKIEM I MARCHEWKĄ                                                                           1a,3

(ryż, filet z indyka, brokuły, marchewka, cebula, przyprawy)

SURÓWKA Z  KAPUSTY(kapusta, marchewka, oliwa, koperek, majonez, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce,  miód)

 

 

 

10.04.2023r ŚRODA

I ŚNIADANIE

KANAPKI Z SZYNKĄ Z INDYKA I POMIDOREM                                                                                             1a,3,7

(pieczywo, masło, szynka z indyka, pomidor)

KAWA ZBOŻOWA(mleko, kawa zbożowa, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                                            

MUFINKI CZEKOLADOWE Z OWOCAMI                                                                                                                

(mąka, jaja, czekolada gorzka, soda, kakao, olej, proszek do pieczenia, cukier)

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                             

ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ                                                                                                                      1a,3

(filet z kurczaka, ziemniaki, kapusta włoska, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

KOPYTKA Z SOSEM MIĘSNYM                                                                                                                   1a,3                                      

(mąka, ziemniaki, polędwica, mąka, przyprawy)

SURÓWKA Z BURACZKÓW(buraki, cebula, olej, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce,  miód)

 

 

 

 

11.04.2024r CZWARTEK

I ŚNIADANIE

PASTA MIĘSNA, PAPRYKA DO CHRUPANIA                                                                                           1a,3                                                                 

(bułka zwykła, masło, kiełbasa, boczek, szynka, keczup, musztarda, przyprawy)

HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)

 

II ŚNIADANIE

JOGURT NATURALNY Z CHIA I MUSEM OWOCOWYM                                                                                                                

 

III ZUPA I DANIE

BULION WARZYWNY                                                                                                                                    1a,3 ,7                                                 

(kurczak, seler, por, marchew, pietruszka, kasza manna, ziemniaki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PANIEROWANY FILET Z MIRUNY Z ZIEMNIAKAMI                                                                                1a,3                         

(ryba miruna, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, przyprawy)

MIX WARZYW GOTOWANYCH NA PARZE

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

12.04.2024r PIĄTEK

 I ŚNIADANIE

KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM I OGÓRKIEM KISZONYM                                                                                1a,3                                                                                                                                                                  

(chleb mieszany, masło, ser żółty, ogórek kiszony)

MAKARON NA MLEKU(mleko, makaron, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

SOK WYCISKANY(pomarańcza, jabłka)

BAKALIE                                                                                                                                           

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ                                                                                                                         1a,3

(kości wędzone, włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa,  śmietana, czosnek,  przyprawy)

 

 IV OBIAD II DANIE      

NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM                                                                                                                 1a,3,7                                               

(mąka, jajka, mleko, cukier, olej, ser twaróg, dżem)

KOMPOT (woda, owoce, miód)

 

 

 

                                 DYREKTOR                                                    SZEF KUCHNI                                                KIEROWNIK GOSPODARCZY

 

 

 

 

GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g

• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,

• Ciasta – 120g

 Spis substancji lub produktów alergennych

1. Zboża zawierające gluten    

a)            Pszenica

b)            Żyto

c)            Jęczmień

d)            Owies

e)            Orisz

f)             Kamut                                                   

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne 

4. Ryby i produkty pochodne                

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne    

7. Mleko i produkty pochodne   

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin                                             


Source URL: https://pm6.polkowice.pl/strona/informacje/910-jadlospis