Jadłospis

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

od 27.11.2023r. do 08.12.2023r.

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

 

ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów

                                                                                                                                                                                                                                                               

                              

 

27.11.2023r PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                                                                          

KANAPKI Z ŻÓŁTYM SEREM  WĘDLINĄ I POMIDOREM                                                                                 1,3a

(pieczywo mieszane, masło,  ser żółty, szynka, pomidor)

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)

HERBATA ZIMOWA  Z CYTRYNĄ I MIODEM  (herbata, cytryna, miód, pomarańcza, goździki)                        

 

 II ŚNIADANIE  

 OWOC                                                                                                                                                                             

 WAFLE RYŻOWE Z DŻEMEM                                                    

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                                                                     

 ZUPA OGÓRKOWA  NA ŻEBERKACH                                                                                                      1a,3,7,9

(woda, żeberka, ogórki kiszone, marchewka, por, seler, pietruszka,  ziemniaki, śmietana,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE          

RYŻ Z JABŁKAMI I POLEWĄ WANILIOWĄ                                                                                                   1a,3,7

(ryż, jabłka, masło, masło, kwaśna śmietana, cukier, cynamon)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

28.11.2023r WTOREK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                                                                  

ROGAL Z NUTELLĄ                                                                                                                                                      1,3a,7

(rogal, nutella)

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)

HERBATA  Z CYTRYNĄ I MIODEM  (herbata, cytryna, miód)                        

 

 II ŚNIADANIE  

MIX WARZYW I OWOCÓW

                                              

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                                                                     

 ZUPA KREM BROKUŁOWY  Z GRZANKAMI I PRAZONYM SŁONECZNIKIEM                                1a,3,7,9                                                     

(woda ,słonecznik, brokuły , marchewka, por, seler, pietruszka,  ziemniaki, śmietana,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI                                                                                                  1a,3                               

(udko, ziemniaki,  przyprawy)

SAŁATA Z SUSZONYM POMIDOREM I SEREM FETA

(mix sałat, pomidory suszone, ser feta, pestki dyni , przyprawy, sos winegret)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

29.11.2023r ŚRODA

I ŚNIADANIE

KANAPKI Z PIECZENIĄ RZYMSKĄ I OGÓRKIEM                                                                                    1a,3,7,8

(pieczywo, masło, pieczeń rzymska, ogórek)

OWSIANKA NA MLEKU Z BAKALIAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie                                              

HERBATA ZIMOWA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata cytryna, miód, pomarańcza, goździki)                                                                                           

II ŚNIADANIE

OWOC                                                                                                                                                

III ZUPA I DANIE

ZUPA  Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ                                                                                                                  1a,3,7,9

(filet z kurczaka, cukinia, ziemniaki , marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE                                                                                                                                                   

DANIE MEKSYKAŃSKIE                                                                                                       1a,3,7

(ryż, mięso wołowe, kukurydza, papryka, czerwona fasola, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

30.11.2023r CZWARTEK

I  ŚNIADANIE

PARÓWKI Z KECZUPEM                                                                                                                                         1a,3,7

(parówki, keczup, masło, bułka zwykła, warzywa)

KAKAO  NA MLEKU (kakao, mleko, cukier)                                                         

HERBATA ZIOŁOWA(woda, herbata ziołowa)

 

II ŚNIADANIE

JOGUTR OWOCOWY                                                                                                                                    7

 

III ZUPA I DANIE

BARSZCZ CZERWONY                                                                                                                                           1a,3,7,9                                    

(kurczak, marchew, ziemniaki, pietruszka, seler, por, botwinka, ziemniaki, śmietanka, natka pietruszki)         

 

IV OBIAD II DANIE                        

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM                                                                                                   1a,3,7

(mąka, twaróg, jajko, cebula, olej, śmietana kwaśna, przyprawy)  

        

 

                                                

01.12.2023 PIĄTEK

I ŚNIADANIE

KOLOROWE KANAPECZKI                                                                                                                                   1a,3,7

(pieczywo mieszane, masło , ogórek zielony,  pomidor, jajka, sałata, ser żółty)

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(mleko, płatki kukurydziane, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, miód, herbata, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

KISIEL OWOCOWY                                                                                                                              

CHRUPKI KUKURYDZIANE          

                                              

III ZUPA I DANIE  

ZUPA KALAFIOROWA NA KRÓLIKU                                                                                                              1a,3,7,9

(woda, królik ,  por, seler, marchew , pietruszka, ziemniaki, kalafior,  śmietanka)                                                                                                                 

IV OBIAD II DANIE                         

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDOREM SUSZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM                                                                  

(Tuńczyk, pomidory suszone, natka pietruszki, śmietanka 30%, cebula, przyprawy)             

KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

04.12.2023r PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM                                                                                                                      1a,3,7

(bułka wrocławska ,masło, jajka, szczypiorek)

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

OWOC                                                                                                                                                                               5,8

BAKALIE

                                                                                                                                                            

III ZUPA I DANIE                    

 KREM Z WARZYW Z ZIARNAMI PRAŻONEGO SŁONECZNIKU                                             1a,3,7                                      

(kalafior, brokuły,  włoszczyzna, śmietanka słodka, natka pietruszki, przyprawy, prażony słonecznik)

 

IV OBIAD II DANIE

ŁAZANKI Z KIEŁBASKĄ I BOCZKIEM                                                                                                       

(makaron, kiełbasa śląska, boczek, kapusta kiszona, koncentrat pomidorowy, cebulka)                                                                

 

05.12.202r WTOREK

I ŚNIADANIE

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM                                                                                                                      1a,3 ,7                                                                          

(bułka zwykła, masło, tuńczyk, cebula czerwona, kukurydza, ser żółty, ogórek kiszony, majonez)

OWSIANKA NA MLEKU Z BAKALIAMI I MALINAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie, maliny)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

GALARETKA OWOCOWA                                                                                                    

OWOC

                                

III ZUPA I  DANIE

ZUPA WIELOWARZYWNA NA INDYKU                                                                                                            1a,3,7

(indyk,  seler, por, marchew, ,  ziemniaki,  śmietanka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuł,  pietruszka zielona, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM                                                                                                                                                                          

(mąka, jajka, , ziemniaki,  przyprawy)

SURÓWKA Z  KAPUSTY(kapusta marchewka, kukurydza, koper, oliwa, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

06.12.2023r ŚRODA

I ŚNIADANIE

KANAPKI Z SZYNKĄ Z INDYKA I POMIDOREM                                                                                             1a,3,7

(pieczywo, masło, szynka z indyka, pomidor)

KAWA ZBOŻOWA(mleko, kawa zbożowa, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                                                    

NIESPODZIANKA MIKOŁAJKOWA

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                             

ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ

(filet z kurczaka, ziemniaki, kapusta włoska, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

NUGETSY Z ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI                                                                                              1a,3,7                                        

(mąka, jajka, olej, kurczak,  bułka tarta, ziemniaki,  przyprawy)

SAŁATKA GRECKA (feta, mix sałat ,pomidor, papryka, ogórek, miód, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

07.12.2022r CZWARTEK

I ŚNIADA3IE

PARÓWKI Z KECZUPEM PAPRYKA DO CHRUPANIA                                                                                    1a,3,7                                      

(bułka zwykła, masło, parówki, keczup,  papryka, przyprawy)

KAWA INKA(mleko, kawa, cukier)

HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa,  miód)

 

II ŚNIADANIE

BATONIK

OWOC                                                                                              

 

III ZUPA I DANIE

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM                                                                                                                            1a,3 ,7,9                                                  

(kości wędzone, seler, por, marchew, pietruszka, jajka, czosnek,  śmietanka, ziemniaki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIZZA Z KECZUPEM                                                                                                                               1a,3,7

(ser żółty, szynka, pomidory w puszce, zioła, mąka, jajko, oliwa, drożdże)

KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

08.12.2023r PIĄTEK

 I ŚNIADANIE

BUŁKA Z ŻÓŁTYM SEREM I WARZYWAMI                                                                                         1a,3,7

(bułka, masło, ser żółty, warzywa) 

PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU(mleko, płatki ryżowe)                                                                                                                                                                                                                                                        

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

MIX OWOCÓW                                                                                                                                           8

ORZECHY NERKOWCA                                                                                                                                               

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ                                                                                                                         1a,3,7

(kości wędzone, włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa,  śmietana, czosnek,  przyprawy)

 

 IV OBIAD II DANIE      

RYBA PO GRECKU Z ZIEMNIAKAMI                                                                                                                    1a,3     

(ryba , jajka, bułka tarta, marchewka, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, przyprawy)

WARZYWA NA PARZE

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

                                 DYREKTOR                                                    SZEF KUCHNI                                                KIEROWNIK GOSPODARCZY

 

 

 

 

GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g

• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,

• Ciasta – 120g

 Spis substancji lub produktów alergennych

1. Zboża zawierające gluten    

a)            Pszenica

b)            Żyto

c)            Jęczmień

d)            Owies

e)            Orisz

f)             Kamut                                                   

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne 

4. Ryby i produkty pochodne                

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne    

7. Mleko i produkty pochodne   

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin                                             

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: