Jadłospis

JADŁOSPIS

owoce i warzywa

od 02.09.2023r. do 13.09.2024r.

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

 

ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów

                                                                                                                                                                                                                                                              

 

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

                                ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE                                        Nr alergenów

 

 

 

02.09.2024 PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE                                                                                                                                                  

KIEŁBASKI FRANKFURTERKI Z PIECA, BUŁKA Z MASEŁKIEM, POMIDOREM, MUSZTARDA I KECZUP               

(pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, pomidor, musztarda, keczup)                                      

HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)                                                                                          

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

                                             

II ŚNIADANIE

KOKTAJL TRUSKAWKOWY (maślanka, truskawki, cukier)

                                                                                                                                                                             

III ZUPA I DANIE

ZUPA JARZYNOWA                                                                                                                                       1a,3

(kurczak, por, marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa,  śmietanka, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

RACUCHY Z GRUSZKĄ                                                                                                                                   1a,3

(mąka, mleko, jajka, olej, drożdże, gruszka)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

03.09.2024 WTOREK

I ŚNIADANIE

KOLOROWE KANAPECZKI                                                                                                                             1a,3

(pieczywo mieszane,  masło, wędlina, jajka,  sałata, pomidor, ogórek, papryka))

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)

ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                  

OWOCE

 

III ZUPA I DANIE

KREM MARCHEWKOWY Z GRZANKAMI                                                                                                   1a,3,7

(kurczak, marchewka, por, seler, pietruszka, śmietanka,  przyprawy )

 

IV OBIAD II DANIE

SCHAB PIECZONY W SOSIE WŁASNYM Z ZIEMNIAKAMI                                                                       1a,3

(schab, cebula, mąka, ziemniaki, olej, przyprawy)

SURÓWKA Z BURACZKÓW (buraki, cebula, oliwa, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

04.09.2024 ŚRODA

I ŚNIADANIE

JAJECZNICA NA SZYNCE, CHLEBEK Z MASEŁKIEM OGÓRKIEM I SAŁATĄ                                       1a,

(chleb mieszany, masło, jajka, ogórek zielony, sałata)             

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)                                                                            

HERBATA JAGODOWA Z  MIODEM (herbata jagodowa,  miód)

 

II ŚNIADANIE

OWOC

MIX BAKALII                                                                                                                                                 8

 

III ZUPA I DANIE

ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI                                                                                                                      1a,3

(kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, mąka, jajka, cebula, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

POTRAWKA Z MAKARONEM                                                                                                                      1a,3                                                                      

(filet z kurczaka, włoszczyzna, śmietanka, makaron,  przyprawy)

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY (czerwona kapusta, cebulka, jabłko, jogurt naturalny, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce, miód)

 

 

 

05.09.2024 CZWARTEK                                                                                                                              IŚNIADANIE                                                                                                                                                      

TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM                                                                                                                    1,7  

(bułka zwykła, masło, twaróg, śmietana kwaśna, szczypiorek)                                                                                

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)                                                                     

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

 

II ŚNIADANIE

WŁASNY WYPIEK JABŁECZNIK (mąka, jajka, masło, śmietana, proszek do pieczenia, jabłka)

 

III ZUPA I DANIE

POMIDOROWA Z RYŻEM NA KRÓLIKU                                                                                                    1a,3,7

(królik, marchew, por, pietruszka, seler, cebula, ryż, koncentrat pomidorowy, pomidory,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

INDYK W SOSIE CURRY Z WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR                                                                     1a,3

(indyk, ziemniaki, warzywa, kasza bulgur, śmietanka, przyprawy)

SURÓWKA Z KISZONEGO OGÓRKA (ogórek kiszony, cebulka, oliwa, kukurydza, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

06.09.2024 PIĄTEK

I ŚNIADANIE

KANAPKI  Z SEREM I WARZYWAMI                                                                                                            1a,3,7

(pieczywo, ser żółty, masło, pomidor, ogórek, papryka czerwona)  

KASZA MANNA NA MLEKU(mleko, cukier, kasza manna)                                                                                                

HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)

 

II ŚNIADANIE

TACA WARZYW I OWOCÓW Z DIPAMI

 

III ZUPA IDANIE

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM I ZIEMNIAKAMI                                                                                         1a,3,7                                            

(żeberka, barszcz biały, ziemniaki, jajka, por, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietanka, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PANIEROWANE KOTLETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ BULGUR                                                                         

(ryba, ziemniaki, jajka, bułka tarta, olej, koperek, śmietanka, kasza bulgur, przyprawy)

SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA (marchewka, por, śmietanka, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

09.09.2024  PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

PARÓWKI Z KECZUPEM WARZYWA DO CHRUPANIA                                                                        1a,3

(bułka kukurydziana, masło, parówki, pomidor, ogórek, musztarda, keczup))

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)

 

II ŚNIADANIE

KISIEL

OWOC

 

III ZUPA I DANIE

DOMOWA ZUPA Z SOCZEWICY                                                                                                                1a,3

(kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, soczewica, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, śmietanka,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

SPAGETTI BOLOGNESE                                                                                                                                  1a,3,7                           

(karkówka, makaron, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, oliwa, czosnek, makaron,  ser żółty, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

10.09.2024  WTOREK

I ŚNIADANIE

PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA DO CHRUPANIA                                                                                 1a,3,7

(bułka wrocławska, jajka, keczup, koperek, majonez, rzodkiewka, przyprawy)

PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU(mleko, płatki ryżowe, cukier)                                            

HERBATA ZIOŁOWA(herbata ziołowa)

 

II ŚNIADANIE

GALARETKA OWOCOWA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI                                                                                                                                                                                                   

III ZUPA I DANIE

BARSZCZ UKRAIŃSKI                                                                                                                             1a,3

(kurczak, buraczki, marchew, por, seler, pietruszka, kapusta włoska, biała fasola, czosnek,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE                                                                                                                                                                            

GULASZ MIĘSNY Z PAMPUCHAMI                                                                                                      1a,3             

(polędwiczka, cebula, mąka, pampuchy, przyprawy) 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, majonez, przyprawy)                                                        

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

11.09.20234 ŚRODA

I ŚNIADANIE

KOLOROWE KANAPECZKI                                                                                                                      1a,3

(bułka wrocławska, masło, wędlina, papryka, sałata, jajka)

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)

 

II ŚNIADANIE

MIX WARZYW  Z DIPAMI

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA Z PIECZONEJ CUKINI I KURCZAKA                                                                                               1a,3

(kurczak, marchewka, por, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, śmietana, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIEROGI Z SEREM I ŚMIETANĄ                                                                                                                1a,3,7

(mąka, jajka, cebula, ser twaróg, śmietana kwaśna, boczek, ziemniaki,  przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

12.09.2024 CZWARTEK

I ŚNIADANIE

„SZWEDZKI STÓŁ”                                                                                                                                      1a,3

(pieczywo z masłem, wędliny, sery, jajka, papryka czerwona, pomidor, ogórek, sałata)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

 

II ŚNIADANIE

PIECZONE JABŁKO Z KRUSZONKĄ I CYNAMONEM

ORZECHY                                                                                                                                                        8                                                                                                                                                                                                                                                                                                

III ZUPA I DANIE

ZUPA KALAFIOROWA                                                                                                                                        1a,3

(woda, kurczak, kalafior, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanka,  cebula,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

MAKARON Z BIAŁYM SEREM I POLEWĄ WANILIOWĄ                                                                         1a,3,7    

(makaron, ser twaróg, śmietanka, masło, cukier waniliowy, przyprawy)

ŚWIEŻE OWOCE

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

13.09.2024 PIĄTEK

I ŚNIADANIE

ROGAL MAŚLANY Z NUTELLĄ                                                                                                                  1a,3,7

(rogal maślany, nutella)

KAKAO NA MLEKU(kakao, mleko, cukier)

HERBATA ZIOŁOWA(herbata, miód)

 

II ŚNIADANIE

OWOC

KASZA MANNA Z POLEWĄ OWOCOWĄ

 

III ZUPA I DANIE

ZUKA KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH                                                                                                           1a,3

(żeberka, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, seler, kapusta kiszona, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PULPETY RYBNE W SOSIE GRECKIM Z ZIEMNIAKAMI                                                                           1a,3

(ryba, marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler por, koncentrat pomidorowy, przyprawy)

SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA Z ROSZYKAMI I ORZECHAMI (seler, jabłka, majonez, jogurt naturalny, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

                                 DYREKTOR                                                    SZEF KUCHNI                                                KIEROWNIK GOSPODARCZY

 

 

 

 

GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g

• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,

• Ciasta – 120g

 Spis substancji lub produktów alergennych

1. Zboża zawierające gluten    

a)            Pszenica

b)            Żyto

c)            Jęczmień

d)            Owies

e)            Orisz

f)             Kamut                                                   

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne 

4. Ryby i produkty pochodne                

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne    

7. Mleko i produkty pochodne   

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin                                             

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: