JADŁOSPIS
od 02.09.2023r. do 13.09.2024r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE Nr alergenów
02.09.2024 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
KIEŁBASKI FRANKFURTERKI Z PIECA, BUŁKA Z MASEŁKIEM, POMIDOREM, MUSZTARDA I KECZUP
(pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, pomidor, musztarda, keczup)
HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
II ŚNIADANIE
KOKTAJL TRUSKAWKOWY (maślanka, truskawki, cukier)
III ZUPA I DANIE
ZUPA JARZYNOWA 1a,3
(kurczak, por, marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RACUCHY Z GRUSZKĄ 1a,3
(mąka, mleko, jajka, olej, drożdże, gruszka)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
03.09.2024 WTOREK
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3
(pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajka, sałata, pomidor, ogórek, papryka))
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI
II ŚNIADANIE
OWOCE
III ZUPA I DANIE
KREM MARCHEWKOWY Z GRZANKAMI 1a,3,7
(kurczak, marchewka, por, seler, pietruszka, śmietanka, przyprawy )
IV OBIAD II DANIE
SCHAB PIECZONY W SOSIE WŁASNYM Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(schab, cebula, mąka, ziemniaki, olej, przyprawy)
SURÓWKA Z BURACZKÓW (buraki, cebula, oliwa, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
04.09.2024 ŚRODA
I ŚNIADANIE
JAJECZNICA NA SZYNCE, CHLEBEK Z MASEŁKIEM OGÓRKIEM I SAŁATĄ 1a,
(chleb mieszany, masło, jajka, ogórek zielony, sałata)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA JAGODOWA Z MIODEM (herbata jagodowa, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
MIX BAKALII 8
III ZUPA I DANIE
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI 1a,3
(kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, mąka, jajka, cebula, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
POTRAWKA Z MAKARONEM 1a,3
(filet z kurczaka, włoszczyzna, śmietanka, makaron, przyprawy)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY (czerwona kapusta, cebulka, jabłko, jogurt naturalny, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
05.09.2024 CZWARTEK IŚNIADANIE
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM 1,7
(bułka zwykła, masło, twaróg, śmietana kwaśna, szczypiorek)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
II ŚNIADANIE
WŁASNY WYPIEK JABŁECZNIK (mąka, jajka, masło, śmietana, proszek do pieczenia, jabłka)
III ZUPA I DANIE
POMIDOROWA Z RYŻEM NA KRÓLIKU 1a,3,7
(królik, marchew, por, pietruszka, seler, cebula, ryż, koncentrat pomidorowy, pomidory, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
INDYK W SOSIE CURRY Z WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR 1a,3
(indyk, ziemniaki, warzywa, kasza bulgur, śmietanka, przyprawy)
SURÓWKA Z KISZONEGO OGÓRKA (ogórek kiszony, cebulka, oliwa, kukurydza, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
06.09.2024 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SEREM I WARZYWAMI 1a,3,7
(pieczywo, ser żółty, masło, pomidor, ogórek, papryka czerwona)
KASZA MANNA NA MLEKU(mleko, cukier, kasza manna)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
TACA WARZYW I OWOCÓW Z DIPAMI
III ZUPA IDANIE
BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM I ZIEMNIAKAMI 1a,3,7
(żeberka, barszcz biały, ziemniaki, jajka, por, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PANIEROWANE KOTLETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ BULGUR
(ryba, ziemniaki, jajka, bułka tarta, olej, koperek, śmietanka, kasza bulgur, przyprawy)
SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA (marchewka, por, śmietanka, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
09.09.2024 PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
PARÓWKI Z KECZUPEM WARZYWA DO CHRUPANIA 1a,3
(bułka kukurydziana, masło, parówki, pomidor, ogórek, musztarda, keczup))
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)
II ŚNIADANIE
KISIEL
OWOC
III ZUPA I DANIE
DOMOWA ZUPA Z SOCZEWICY 1a,3
(kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, soczewica, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
SPAGETTI BOLOGNESE 1a,3,7
(karkówka, makaron, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, oliwa, czosnek, makaron, ser żółty, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
10.09.2024 WTOREK
I ŚNIADANIE
PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA DO CHRUPANIA 1a,3,7
(bułka wrocławska, jajka, keczup, koperek, majonez, rzodkiewka, przyprawy)
PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU(mleko, płatki ryżowe, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata ziołowa)
II ŚNIADANIE
GALARETKA OWOCOWA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
III ZUPA I DANIE
BARSZCZ UKRAIŃSKI 1a,3
(kurczak, buraczki, marchew, por, seler, pietruszka, kapusta włoska, biała fasola, czosnek, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
GULASZ MIĘSNY Z PAMPUCHAMI 1a,3
(polędwiczka, cebula, mąka, pampuchy, przyprawy)
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, majonez, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
11.09.20234 ŚRODA
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3
(bułka wrocławska, masło, wędlina, papryka, sałata, jajka)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
MIX WARZYW Z DIPAMI
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z PIECZONEJ CUKINI I KURCZAKA 1a,3
(kurczak, marchewka, por, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIEROGI Z SEREM I ŚMIETANĄ 1a,3,7
(mąka, jajka, cebula, ser twaróg, śmietana kwaśna, boczek, ziemniaki, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
12.09.2024 CZWARTEK
I ŚNIADANIE
„SZWEDZKI STÓŁ” 1a,3
(pieczywo z masłem, wędliny, sery, jajka, papryka czerwona, pomidor, ogórek, sałata)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
II ŚNIADANIE
PIECZONE JABŁKO Z KRUSZONKĄ I CYNAMONEM
ORZECHY 8
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA 1a,3
(woda, kurczak, kalafior, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanka, cebula, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
MAKARON Z BIAŁYM SEREM I POLEWĄ WANILIOWĄ 1a,3,7
(makaron, ser twaróg, śmietanka, masło, cukier waniliowy, przyprawy)
ŚWIEŻE OWOCE
KOMPOT(woda, owoce, miód)
13.09.2024 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
ROGAL MAŚLANY Z NUTELLĄ 1a,3,7
(rogal maślany, nutella)
KAKAO NA MLEKU(kakao, mleko, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
KASZA MANNA Z POLEWĄ OWOCOWĄ
III ZUPA I DANIE
ZUKA KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 1a,3
(żeberka, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, seler, kapusta kiszona, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PULPETY RYBNE W SOSIE GRECKIM Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(ryba, marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler por, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA Z ROSZYKAMI I ORZECHAMI (seler, jabłka, majonez, jogurt naturalny, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
DYREKTOR SZEF KUCHNI KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
• Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
1. Zboża zawierające gluten
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orisz
f) Kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin