Jadłospis

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

od 13.05.2023r. do 24.05.2024r.

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

 

ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów

                                                                                                                                                                                                                                                              

 

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

                                ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE                                        Nr alergenów

 

 

 

13.05.2024 PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE   

TOSTY TRÓJKĄCIKI Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ, BAZYLIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI               1a,3,7                     

(chleb tostowy, masło, szynka, ser mozzarella, bazylia, suszone pomidory, przyprawy)

HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)                                        

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)

                                             

II ŚNIADANIE

OWOC  

MIX ORZECHÓW                                                                                                                                             8

                                                                                                                                                                             

III ZUPA I DANIE

ZUPA WARZYWNA Z PULPECIKAMI                                                                                                           1a,3

(mięso z kurczaka, por, marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa,  śmietanka, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM                                                                                                                 1a,3,7

(mąka, jajka, mleko, olej, ser twarogowy, dżem)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

14.05.2024 WTOREK

I ŚNIADANIE

KOLOROWE KANAPECZKI                                                                                                                             1a,3

(pieczywo mieszane,  masło, wędlina, sałata, pomidor, ogórek, papryka)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)

ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                  

OWOC

CIASTKA OWSIANE

(płatki owsiane, mąka, masło, cukier, jajka, bakalie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy)

 

III ZUPA I DANIE

POMIDOROWA Z MAKARONEM                                                                                                            1a,3,7

(kurczak, marchewka, por, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy, makaron, śmietanka, pomidory w puszce, przyprawy )

 

IV OBIAD II DANIE

SCHAB PIECZONY W SOSIE WŁASNYM Z ZIEMNIAKAMI                                                                       1a,3

(schab, cebula, mąka, ziemniaki, olej, przyprawy)

SURÓWKA Z BURACZKÓW (buraki, cebula, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

15.05.2024 ŚRODA

I ŚNIADANIE

JAJECZNICA NA SZYNCE, CHLEBEK Z MASEŁKIEM OGÓRKIEM I SAŁATĄ                                       1a,3

(chleb mieszany, masło, jajka, ogórek zielony, sałata)                                                   

KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)                                                                            

HERBATA OWOCOWA  Z  MIODEM (herbata owocowa, miód)

 

II ŚNIADANIE

KISIEL                                                                                                                                              

 

III ZUPA I DANIE

PIECZARKOWA                                                                                                                                         1a,3,7

(kurczak, pieczarki, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietanka,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

ŁAZANKI Z MŁODEJ KAPUSTY                                                                                                                1a,3                                                                      

(makaron, kiełbasa śląska, młoda kapusta, koncentrat pomidorowy, cebula,  przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce, miód)

 

 

 

16.05.2024 CZWARTEK

I ŚNIADANIE

SEREK WIEJSKI ZE SZCZYPIORKIEM                                                                                                        1a,3,7

(bułka zwykła, masło, serek wiejski, szczypiorek)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

 

II ŚNIADANIE

OWOC                                                                                                                                              

 

III ZUPA I DANIE

ROSÓŁ Z MAKARONEM                                                                                                                                1a,3

(kurczak, marchew, por, pietruszka, seler, makaron, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIECZONE UDKO Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI                                                                                       1a,3                         

(udko z  kurczaka, ziemniaki, olej, przyprawy)

MIZERIA Z OGÓRKÓW (ogórek zielony, śmietana, szczypiorek, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

17.05.2024 PIĄTEK

I ŚNIADANIE

KANAPKI  Z SEREM I WARZYWAMI                                                                                                            1a,3,7

(pieczywo, ser żółty,  masło, pomidor, ogórek, papryka czerwona)  

KASZA MANNA NA MLEKU(mleko, cukier, kasza manna)                                                                                                

HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)

 

II ŚNIADANIE

TACA WARZYW I OWOCÓW

 

III ZUPA IDANIE

ZUPA BOTWINKA                                                                                                                                          1a,3                                                           

(żeberka, młoda botwinka,  ziemniaki, jajka, por, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietanka, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PANIEROWANE KOTLETY RYBNE Z ZIEMNIAKAMI                                                                                 1a,3

(ryba, ziemniaki, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy)

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY (kapusta, marchewka, koperek, majonez, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

20.05.2024  PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

KIEŁBASKI FRANKFURTERKI Z PIECA, BUŁKA Z MASEŁKIEMI POMIDOREM, MUSZTARDA I KECZUP

(bułka kukurydziana,  masło, kiełbaski frankfurterki, pomidor, musztarda, keczup)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)

 

II ŚNIADANIE

OWOC

 

III ZUPA I DANIE

DOMOWA ZUPA Z SOCZEWICY                                                                                                                1a,3

(kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, soczewica, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, śmietanka,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIZZA MARGERITTA Z SOSEM CZOSNKOWYM                                                                                       1a,3,7                          

(mąka, drożdże, olej, pomidory w puszce, ser żółty, czosnek, jogurt naturalny, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

21.05.2024  WTOREK

I ŚNIADANIE

PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA DO CHRUPANIA                                                                                 1a,3,7

(bułka wrocławska, jajka, keczup, koperek, majonez, rzodkiewka, przyprawy)                                       

HERBATA ZIOŁOWA(herbata ziołowa)

 

II ŚNIADANIE

OWOC 

JOGURT OWOCOWY                                                                                                                                                                                                               

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA KAPUŚNIAK                                                                                                                                   1a,3             

(kości wędzone, kapusta kiszona, ziemniaki,  marchew, por, seler, pietruszka, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE                                                                     

GULASZ MIĘSNY Z KASZĄ GRYCZANĄ                                                                                                  1a,3                                             

(karkówka, warzywa, śmietanka, kasza gryczana, przyprawy, mąka)

SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO

(ogórek kiszony, przyprawy)                                                                                     

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

22.05.20234 ŚRODA

I ŚNIADANIE

ROGAL MAŚLANY Z NUTELLĄ

(rogal maślany, nutella )

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, cytryna, miód)

 

II ŚNIADANIE

LODY

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA Z PIECZONĄ CIKINIĄ I INDYKIEM                                                                                                 1a,3,7

(filet z indyka, marchewka,  por, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, śmietana, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

KOTLETY SEROWO ZIEMNIACZANE

(ser twaróg, ziemniaki, cebula, śmietana kwaśna, ziemniaki,  przyprawy)

MARCHEWKA Z GROSZKIEM

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

23.05.2024 CZWARTEK

I ŚNIADANIE

OMLECIKI JAJECZNE Z WARZYWAMI                                                                                                       1a,3,7

(bułka wrocławska, masło, jajka,  mleko, papryka czerwona, ser żółty, cukinia, cebulka, przyprawy))

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                                                    

MIX WARZYW

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA KALAFIOROWA                                                                                                                                        1a,3

(woda, kurczak, kalafior, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanka,  cebula,  przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

NUGETTSY Z ZIEMNIAKAMI                                                                                                                         1a,3

(filet z kurczaka, płatki kukurydziane, bułka tarta, jajka, ziemniaki, przyprawy)

SAŁATA ZE ŚMIETANĄ (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, śmietana, przyprawy)

KOMPOT(woda, owoce, miód)

 

 

 

                                 DYREKTOR                                                    SZEF KUCHNI                                                KIEROWNIK GOSPODARCZY

 

 

 

 

GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g

• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,

• Ciasta – 120g

 Spis substancji lub produktów alergennych

1. Zboża zawierające gluten    

a)            Pszenica

b)            Żyto

c)            Jęczmień

d)            Owies

e)            Orisz

f)             Kamut                                                   

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne 

4. Ryby i produkty pochodne                

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne    

7. Mleko i produkty pochodne   

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin                                             

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: