JADŁOSPIS
od 25.11.2023r. do 06.12.2024r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE ,II ŚNIADANIE, ZUPA,OBIAD II DANIE Nr alergenów
25.11.2024 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM 7
(bułka kukurydziana, masło, twaróg, szczypiorek, śmietana, przyprawy)
HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
II ŚNIADANIE
MIX ORZECHÓW 8
WARZYWA
III ZUPA I DANIE
ZUPA JARZYNOWA 7,9
(kurczak, por, marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYŻ W SOSIE MEKSYKAŃSKIM Z MIĘSEM WIEPRZOWYM, CZERWONĄ FASOLKĄ, KUKURYDZĄ I PAPRYKĄ (ryż, karkówka, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, czerwona fasolka, kukurydza, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
26.11.2024 WTOREK
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,1b,3,7
(pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajka, sałata, pomidor, ogórek, papryka))
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI(mleko, płatki kukurydziane)
II ŚNIADANIE
KISIEL
POMARAŃCZA
III ZUPA I DANIE
ROSÓŁ Z MAKARONEM 1a,3,9
(kurczak, marchewka, por, seler, pietruszka, makaron, cebula, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
POTRAWKA DROBIOWA Z ZIEMNIAKAMI 3,7,9
(filet z kurczaka, włoszczyzna, śmietanka, ziemniaki, przyprawy)
OGÓREK KONSERWOWY
KOMPOT(woda, owoce, miód)
27.11.2024 ŚRODA
I ŚNIADANIE
JAJECZNICA NA SZYNCE, CHLEBEK Z MASEŁKIEM OGÓRKIEM I SAŁATĄ 1a,1b,3,7
(chleb mieszany, masło, szynka, jajka, ogórek zielony, sałata)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU (mleko, kawa zbożowa, cukier)
HERBATA JAGODOWA Z MIODEM (herbata jagodowa, miód)
II ŚNIADANIE
MUFINKI CZEKOLADOWE(mąka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, czekolada) 1a,3,7
III ZUPA I DANIE
ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM 1a,3,9
(kurczak, marchewka, seler, pietruszka, por, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze, ryż, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIEROGI LENIWE Z MASEŁKIEM I BUŁKĄ TARTĄ 1a,3,7
(twaróg, ziemniaki, jajka, masło, mąka, bułka tarta, cukier)
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA(marchewka, jabłko, cukier)
KOMPOT (woda, owoce, miód)
28.11.2024 CZWARTEK
I ŚNIADANIE
KIEŁBASKI FRANKFURTERKI Z PIECA Z POMIDOREM, KECZUP I MUSZTARDA 1a,7,6
(bułka zwykła, masło, kiełbaski frankfurterki, pomidor, keczup, musztarda)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)
KAKAO NA MLEKU(kakako, mleko, cukier)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA OGÓRKOWA 7,9
(kurczak, marchew, por, pietruszka, seler, ogórki kiszone, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIZZA Z SOSEM CZOSNKOWYM I KECZUPEM 1a,7,6
(mąka, drożdże, ser żółty, szynka, pomidory w puszce, jogurt naturalny, oliwa, czosnek, keczup, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
02.12.2024 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM 1a,3,7
(pieczywo, masło, makaron ryżowy, ogórek zielony, szynka drobiowa, papryka czerwona, majonez, przyprawy)
OWOCOWE MUSLI Z MLEKIEM(mleko, musli owocowe)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
SOK WYCISKANY Z OWOCÓW I WARZYW (marchewka, jabłko, pomarańcza)
III ZUPA IDANIE
ZUPA GROCHOWA Z KIEŁBASKĄ 1a,9 (kości wędzone, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, seler, mąka, ziemniaki, groch, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PANIEROWANE KOTLETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM Z ZIEMNIAKAMI 1a,3,4,7
(ryba, ziemniaki, jajka, bułka tarta, olej, koperek, śmietanka, przyprawy)
SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO (ogórek kiszony, cebulka, oliwa, kukurydza, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
02.12.2024 PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
ZAPIEKANKI Z SEREM I KECZUPEM, PAPRYKA DO CHRUPANIA 1a,7,6
(bułka, masło, ser żółty, keczup, papryka czerwona, papryka żółta)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)
II ŚNIADANIE
TACA WARZYW I OWOCÓW
III ZUPA I DANIE
BULION WARZYWNY Z KASZĄ MANNĄ 1,7,9
(kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, kasza manna, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
SPAGETTI BOLOGNESE 1a,3
(karkówka, makaron, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, oliwa, czosnek, makaron, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
03.12.2024 WTOREK
I ŚNIADANIE
PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA DO CHRUPANIA 1a,3,6
(bułka wrocławska, jajka, keczup, koperek, majonez, rzodkiewka, przyprawy)
PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU(mleko, płatki ryżowe, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata ziołowa)
II ŚNIADANIE
GALARETKA OWOCOWA
III ZUPA I DANIE
BARSZCZ UKRAIŃSKI 9
(kurczak, buraczki, marchew, por, seler, pietruszka, kapusta włoska, biała fasola, czosnek, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RACUCHY Z JABŁKAMI I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ
(mąka, jajka, mleko, cukier, drożdże, olej, jabłka, truskawki) 1a,3,7
KOMPOT(woda, owoce, miód)
04.12.2024 ŚRODA
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3
(bułka wrocławska, masło, wędlina, papryka, sałata, jajka)
OWSIANKA NA MLEKU Z MALINAMI (mleko, płatki owsiane, maliny)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
KRUCHE CIASTECZKA(mąka, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia)
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA 7,9
(kurczak, marchewka, por, pietruszka, seler, ziemniaki, kalafior, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD
FILET Z KURCZAKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 1a,3
(filet z kurczaka, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, przyprawy)
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ(kapusta kiszona, jabłko, marchewka, oliwa, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
05.12.2024 CZWARTEK
I ŚNIADANIE
„SZWEDZKI STÓŁ” 1a,3
(pieczywo z masłem, wędliny, sery, jajka, papryka czerwona, pomidor, ogórek, sałata)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
II ŚNIADANIE
ORZECHY 8
OWOCE
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z PIECZONEJ CUKINI I KURCZAKA 7,9
(filet z kurczaka, cukinia, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanka, cebula, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚMIETANKĄ 1a,3,7
(ziemniaki, cebula, olej, jajka, mąka, przyprawy, śmietana)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
06.12.2024 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
ROGAL MAŚLANY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 1a,7
(rogal maślany, powidła śliwkowe)
KAKAO NA MLEKU(kakao, mleko, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata, miód)
II ŚNIADANIE
MANDARYNKA
III ZUPA I DANIE
ZUKA KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 1a,9
(żeberka, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, seler, kapusta kiszona, maka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKAMI 4
(paluszki rybne, ziemniaki, koperek)
SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI (seler, jabłka, majonez, jogurt naturalny, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, miód)
DYREKTOR SZEF KUCHNI KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
• Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
1. Zboża zawierające gluten
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orisz
f) Kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin