Jadłospis

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

od 06.02.2022r. do 17.02.2023r.

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI  SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH

 

ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów

 

06.02..2023r PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                              

 KANAPKI Z SZYNKĄ I WARZYWAMI                                                                                                 1a, 3,7

(pieczywo, masło, szynka, rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypiorek, przyprawy)

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa, cukier)

 HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)                          

 

II ŚNIADANIE    

SAŁATKA OWOCOWA(winogron, ananas, jabłko, banan, mandarynki)                                                                                                                 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                                                        

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM

(kurczak,  włoszczyzna, ryż,  koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce,  natka pietruszki,   przyprawy)                                                                                           

IV OBIAD II DANIE          

PANKEJKI Z SOSEM ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWYM                                                                          1a,3,7

(mąka ,jajko, maślanka, śmietana kwaśna, masło, cukier)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)                                                 

 

07.02.2023r WTOREK

I ŚNIADANIE

SAŁATKA JARZYNOWA Z PIECZYWEM                                                                                                                  1a,3,7

(pieczywo, masło, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, majonez, jajka,  groszek, ogórek kiszony, przyprawy) 

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, cytryna, miód)

 

II ŚNIADANIE

OWOC

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA WIELOWARZYWNA                                                                                                                         1a,3,7,9  

(kurczak, włoszczyzna, ,ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, śmietanka słodka, przyprawy)                                                       

 

IV OBIAD II DANIE          

KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM                                                                                                                   1a,3,7                                                                                                               

( mąka, ziemniaki, jajko, pieczarki,  przyprawy)

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY(kapusta, oliwa, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

08.02.2023 r ŚRODA

I ŚNIADANIE

PASTA RYBNA                                                                                                                                                           1a,3,7                                               

(pieczywo mieszane, masło,  jajka, ryba, przyprawy)

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(płatki kukurydziane, mleko, cukier)

HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)

 

II ŚNIADANIE

OWOC                                                                                                                         

                                                                                                                                      

III ZUPA I DANIE

ZUPA RYWALKA                                                                                                                                            1,a3,7,9

(kurczak, ryż, włoszczyzna, pietruszka natka, koncentrat pomidorowy, śmietanka, ogórki kiszone, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE                                                                                                                                                       

GULASZ MIĘSNY Z KASZĄ  GRYCZANĄ                                                                                                       1a,3,7

(filet z indyka, cebula, mąka, kasza gryczana, przyprawy)

BURACZKI(buraki, olej, cukier, przyprawy)

 KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

09.02.2023r CZWARTEK

I  ŚNIADANIE

KOLOROWE KANAPECZKI                                                                                                                                    1a,3,

(pieczywo, masło, jajka, sałata, szynka, warzywa)

HERBATA  Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, herbata, cytryna)

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU Z BAKALIAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie)

 

II ŚNIADANIE

GOFRY Z DŻEMEM I CUKREM PUDREM                                                                                                             1a,3,4

(mąka, cukier, jajka, olej, mleko, dżem, cukier puder)

 

III ZUPA I DAN

ZUPA GROCHOWA NA ŻEBERKACH I WĘDZONCE                                                                                        1a,3 

(kości wędzone, żeberka,  włoszczyzna, groch, natka pietruszki, ziemniaki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIZZA Z KECZUPEM I SOSEM CZOSNKOWYM                                                                                                             1a,3,7     

(mąka, drożdże, ser, szynka, jogurt, czosnek, keczup, przyprawy)

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

10.02.2023r PIĄTEK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                   1a,3

,,SZWEDZKI STÓŁ”

(chleb mieszany z masłem, wędliny, sery, jajka, mix warzyw, bakalie)150g

HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, woda, cukier) 200ml

 

II ŚNIADANIE

OWOC

 

III ZUPA I DANIE

ZUPA KREM Z KALAFIORA Z  GRZANKAMI                                                                                      1a,3,7

(warzywa, kalafior, kurczak, pieczywo, czosnek, oliwa,  przyprawy)

 

VI OBIAD II DANIE

PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKMI                                                                                          

( ryba, ziemniaki,  koperek, olej, natka pietruszki, przyprawy)

KAPUSTA PEKIŃSKA Z WARZYWAMI I KUKURYDZĄ(kapusta, marchewka, papryka, cebula, kukurydza, oliwa z oliwek, przyprawy)

 

 

 

13.02.2023 r PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

ROGAL MAŚLANY Z NUTELLĄ                                                                                                                                 1a,3,7

(rogal, nutella )

KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa cukier)

HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, woda, cukier)

 

II ŚNIADANIE                                                                                                                                                  

OWOC

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                                          1a,3,7,9

ZUPA OGÓRKOWA                                                                                               

(żeberka, ziemniaki,  marchew, seler, ogórki kiszone, por, pietruszka, śmietanka, przyprawy)250ml

PIECZYWO

 

IV OBIAD II DANIE

ŁAZANKI                                                                                                                                                                 1a,3,7  

(makaron , warzywa, kiełbasa śląska,  cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy)

 KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

14.02.2023 r  WTOREK

I ŚNIADANIE                                                                                                                                                                  

KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI                                                                                                    1a,3,7                                                                  

(pieczywo mieszane, masło, ser żółty, warzywa)

KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)

 

II ŚNIADANIE

MIX WARZYW

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                     

ZUPA KAPUŚNIAK

( żeberka, seler, por, marchew, pietruszka, kapusta kiszona, ziemniaki, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

PIEROGI Z SEREM  I BOCZKIEM                                                                                                                          1a,3,7

(mąka, jajka, cebula ,boczek, twaróg , przyprawy)  

                                                                                                                  

 

 

15.02.2023r. ŚRODA

I ŚNIADANIE

TOSTY FRANCUSKIE                                                                                                                                                1a,3,a7

( chleb tostowy,  jajka,  przyprawy)

 

II ŚNIADANIE

MIX BAKALI

OWOC

 

III ZUPA I DANIE

ROSÓŁ Z MAKARONEM                                                                                                                                             1a,3,7

(kurczak, makaron , warzywa, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

POTRAWKA Z KASZĄ BULGUR                                                                                                                                1a,3,7

(filet z kurczaka, olej,  przyprawy ,warzywa, śmietana, kasza bulgur,  mąka, przyprawy)                                                

OGÓREK KONSERWOWY

KOMPOT(woda, owoce np. truskawki, śliwki, jabłka, miód)

 

 

 

16.02.2023r. CZWARTEK

I ŚNIADANIE

PARÓWKI Z KECZUPEM RZODKIEWKA DO CHRUPANIA                                                                               1a,3

(pieczywo, masło, parówki, rzodkiewka,  keczup)

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata ,miód, cytryna)                                                              

 

II ŚNIADANIE

OPONKI (twaróg, mąka, jajka, cukier puder, olej)                                                                                           

 

III ZUPA I DANIE

KRUPNIK Z KASZ MIESZANYCH                                                                                                                                1a,3

(kurczak, warzywa, ,cebula, kasza jęczmienna, kasza jaglana, natka pietruszki, śmietana , przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM                                                                                                                       1a,3,7

(mąka, jaja, mleko, olej,  dżem, twaróg,)                                                                   

KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

17.02.2023r. PIĄTEK

I ŚNIADANIE

TWAROŻEK ZE ŚMIETANĄ I OGÓRKIEM                                                                                                              1a,3,7

(bułka kukurydziana, masło, śmietana, ogórek, przyprawy))

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, woda)

 KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)

 

II ŚNIADANIE

OWOC

 

III ZUPA I DANIE                                                                                                                               1a,3,7,9

ŻUREK Z JAJKIEM

(kurczak, jajko, ziemniaki, śmietanka, marchew, por, seler, przyprawy)

 

IV OBIAD II DANIE

RYBA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI                                                                                             1a,3,4                              

(ziemniaki ,filet z miruny, jajka, bułka tarta, przyprawy)

SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA                                                                                                          1a,3                                                                    

(kapusta , kukurydza, marchewka, por, olej, majonez, przyprawy)                                                                

KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp.  miód)

 

 

 

 

                                                  DYREKTOR                                                                                                                        KIEROWNIK GOSPODARCZY

 

 

GRAMATURA POSIŁKÓW:

  • Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
  • Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
  • Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
  • Pieczywo – 50g
  • Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
  • Surówka – 100g
  • Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
  • Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
  • Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
  • Masło – 4g
  • Warzywa do śniadania – 5 g
  • Warzywa w surówkach – porcja 80g
  • Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
  • Ciasta – 120g

 Spis substancji lub produktów alergennych

  1. Zboża zawierające gluten: 

    a) Pszenica

    b) Żyto

    c) Jęczmień

    d) Owies

    e) Orkisz

    f) Kamut

  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne 
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne, arachidowe
  6.  Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin                                             

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: