JADŁOSPIS
od 06.02.2022r. do 17.02.2023r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
06.02..2023r PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SZYNKĄ I WARZYWAMI 1a, 3,7
(pieczywo, masło, szynka, rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypiorek, przyprawy)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa, cukier)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
SAŁATKA OWOCOWA(winogron, ananas, jabłko, banan, mandarynki)
III ZUPA I DANIE
ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM
(kurczak, włoszczyzna, ryż, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, natka pietruszki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PANKEJKI Z SOSEM ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWYM 1a,3,7
(mąka ,jajko, maślanka, śmietana kwaśna, masło, cukier)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
07.02.2023r WTOREK
I ŚNIADANIE
SAŁATKA JARZYNOWA Z PIECZYWEM 1a,3,7
(pieczywo, masło, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, majonez, jajka, groszek, ogórek kiszony, przyprawy)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA WIELOWARZYWNA 1a,3,7,9
(kurczak, włoszczyzna, ,ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, śmietanka słodka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 1a,3,7
( mąka, ziemniaki, jajko, pieczarki, przyprawy)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY(kapusta, oliwa, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
08.02.2023 r ŚRODA
I ŚNIADANIE
PASTA RYBNA 1a,3,7
(pieczywo mieszane, masło, jajka, ryba, przyprawy)
PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(płatki kukurydziane, mleko, cukier)
HERBATA MIĘTOWA (herbata miętowa)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA RYWALKA 1,a3,7,9
(kurczak, ryż, włoszczyzna, pietruszka natka, koncentrat pomidorowy, śmietanka, ogórki kiszone, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
GULASZ MIĘSNY Z KASZĄ GRYCZANĄ 1a,3,7
(filet z indyka, cebula, mąka, kasza gryczana, przyprawy)
BURACZKI(buraki, olej, cukier, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
09.02.2023r CZWARTEK
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3,
(pieczywo, masło, jajka, sałata, szynka, warzywa)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, herbata, cytryna)
PŁATKI OWSIANE NA MLEKU Z BAKALIAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie)
II ŚNIADANIE
GOFRY Z DŻEMEM I CUKREM PUDREM 1a,3,4
(mąka, cukier, jajka, olej, mleko, dżem, cukier puder)
III ZUPA I DAN
ZUPA GROCHOWA NA ŻEBERKACH I WĘDZONCE 1a,3
(kości wędzone, żeberka, włoszczyzna, groch, natka pietruszki, ziemniaki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIZZA Z KECZUPEM I SOSEM CZOSNKOWYM 1a,3,7
(mąka, drożdże, ser, szynka, jogurt, czosnek, keczup, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
10.02.2023r PIĄTEK
I ŚNIADANIE 1a,3
,,SZWEDZKI STÓŁ”
(chleb mieszany z masłem, wędliny, sery, jajka, mix warzyw, bakalie)150g
HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, woda, cukier) 200ml
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z GRZANKAMI 1a,3,7
(warzywa, kalafior, kurczak, pieczywo, czosnek, oliwa, przyprawy)
VI OBIAD II DANIE
PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKMI
( ryba, ziemniaki, koperek, olej, natka pietruszki, przyprawy)
KAPUSTA PEKIŃSKA Z WARZYWAMI I KUKURYDZĄ(kapusta, marchewka, papryka, cebula, kukurydza, oliwa z oliwek, przyprawy)
13.02.2023 r PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
ROGAL MAŚLANY Z NUTELLĄ 1a,3,7
(rogal, nutella )
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(mleko, kawa zbożowa cukier)
HERBATA OWOCOWA(herbata owocowa, woda, cukier)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE 1a,3,7,9
ZUPA OGÓRKOWA
(żeberka, ziemniaki, marchew, seler, ogórki kiszone, por, pietruszka, śmietanka, przyprawy)250ml
PIECZYWO
IV OBIAD II DANIE
ŁAZANKI 1a,3,7
(makaron , warzywa, kiełbasa śląska, cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
14.02.2023 r WTOREK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI 1a,3,7
(pieczywo mieszane, masło, ser żółty, warzywa)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
MIX WARZYW
III ZUPA I DANIE
ZUPA KAPUŚNIAK
( żeberka, seler, por, marchew, pietruszka, kapusta kiszona, ziemniaki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIEROGI Z SEREM I BOCZKIEM 1a,3,7
(mąka, jajka, cebula ,boczek, twaróg , przyprawy)
15.02.2023r. ŚRODA
I ŚNIADANIE
TOSTY FRANCUSKIE 1a,3,a7
( chleb tostowy, jajka, przyprawy)
II ŚNIADANIE
MIX BAKALI
OWOC
III ZUPA I DANIE
ROSÓŁ Z MAKARONEM 1a,3,7
(kurczak, makaron , warzywa, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
POTRAWKA Z KASZĄ BULGUR 1a,3,7
(filet z kurczaka, olej, przyprawy ,warzywa, śmietana, kasza bulgur, mąka, przyprawy)
OGÓREK KONSERWOWY
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki, śliwki, jabłka, miód)
16.02.2023r. CZWARTEK
I ŚNIADANIE
PARÓWKI Z KECZUPEM RZODKIEWKA DO CHRUPANIA 1a,3
(pieczywo, masło, parówki, rzodkiewka, keczup)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata ,miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
OPONKI (twaróg, mąka, jajka, cukier puder, olej)
III ZUPA I DANIE
KRUPNIK Z KASZ MIESZANYCH 1a,3
(kurczak, warzywa, ,cebula, kasza jęczmienna, kasza jaglana, natka pietruszki, śmietana , przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM 1a,3,7
(mąka, jaja, mleko, olej, dżem, twaróg,)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
17.02.2023r. PIĄTEK
I ŚNIADANIE
TWAROŻEK ZE ŚMIETANĄ I OGÓRKIEM 1a,3,7
(bułka kukurydziana, masło, śmietana, ogórek, przyprawy))
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, woda)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE 1a,3,7,9
ŻUREK Z JAJKIEM
(kurczak, jajko, ziemniaki, śmietanka, marchew, por, seler, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYBA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 1a,3,4
(ziemniaki ,filet z miruny, jajka, bułka tarta, przyprawy)
SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA 1a,3
(kapusta , kukurydza, marchewka, por, olej, majonez, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
DYREKTOR KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
- Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
- Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
- Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
- Pieczywo – 50g
- Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
- Surówka – 100g
- Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
- Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
- Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
- Masło – 4g
- Warzywa do śniadania – 5 g
- Warzywa w surówkach – porcja 80g
- Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
- Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
- Zboża zawierające gluten:
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orkisz
f) Kamut
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne, arachidowe
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin