JADŁOSPIS
od 29.05.2022r. do 09.06.2023r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
29.05.2023 PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI
(pieczywo, masła, wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek, papryka czerwona)
HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
II ŚNIADANIE
OWOC 8
ORZECHY
III ZUPA I DANIE
ZUPA WIELOWARZYWNA 1a,3,9
( kurczak, por, marchewka, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
MAKARON Z SEREM BIAŁYM I POLEWĄ WANILIOWĄ 1a,3,7
(makaron, ser , śmietanka, cukier waniliowy)
KOMPOT(woda, owoce, np.. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
30.05.2023 WTOREK
I ŚNIADANIE
BUŁKA MAŚLANA Z DŻEMEM 1a,3
(bułka maślana, masło, dżem)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
II ŚNIADANIE
SOK ŚWIEŻO WYCISKANY (pomarańcza, jabłko)
III ZUPA I DANIE
GULASZOWA Z POLĘDWICZKĄ 1a,3,9
(woda, polędwica wieprzowa, ziemniaki, marchewka, por, seler, pietruszka, śmietanka, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, przyprawy )
IV OBIAD II DANIE
PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚMIETANKĄ 1a,3,7
(ziemniaki, cebula, mąka, śmietana kwaśna, olej, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, np.. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
31.05.2023 ŚRODA
I ŚNIADANIE
PASTA RYBNA, PAPRYKA DO CHRUPANIA 1a,3,7
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM (herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM(mąka, jajka, jogurt naturalny, olej, cukier, rabarbar) 1a,3,7
III ZUPA I DANIE
BULION WARZYWNY Z KASZĄ JAGLANĄ 1a,3,9
(woda, kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, kasza, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PAŁKI Z KURCZAKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 1a,3,7
(pałki z kurczaka, ziemniaki, przyprawy)
SAŁATKA GRECKA( sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka czerwona, oliwa, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki ,śliwki, jabłka itp. miód)
01.06.2023 CZWARTEK
I ŚNIADANIE
SEREK WIEJSKI ZE SZCZYPIORKIEM 1a,3,7
(bułka zwykła, masło, serek wiejski, szczypiorek)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
FONTANNA CZEKOLADY
(czekolada, truskawki, winogron, banan, arbuz)
III ZUPA I DANIE
ZUPA RYWALKA 1a,3,9
(kurczak, marchew, por, pietruszka, ryż, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, seler, przyprawy, śmietana )
IV OBIAD II DANIE
PIZZA MARGERITTA
(mąka, jajka, olej, szynka, ser żółty, pomidory w puszce, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki, śliwki, jabłka itp.. miód)
02.06.2023 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SEREM I WARZYWAMI 1a,3,7
( pieczywo, ser żółty, masło, warzywa)
KASZA MANNA NA MLEKU(mleko, cukier, kasza manna)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
TACA WARZYW I OWOCÓW
III ZUPA IDANIE
ZUPA OGÓRKOWA 1a,3
(kurczak, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, śmietanka, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PALUSZKI RYBNE, ZIEMNIAKI , SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1a,3,7
(ryba , ziemniaki, kapusta pekińska, warzywa, jajka, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, np.. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
05.06.2023 PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
PARÓWKI Z KECZUPEM, POMIDORKI KOKTAJLOWE 1a,3,7
(pieczywo mieszane, masło, parówki, przyprawy, pomidory koktajlowe)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata, cytryna miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA JARZYNOWA 1a,3,7
(woda, kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, przyprawy,)
IV OBIAD II DANIE
ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASKĄ 1a,3
(makaron, kiełbasa śląska, kapusta młoda, cebula, olej, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki, śliwki, jabłka itp.. miód)
06.06.2023 WTOREK
I ŚNIADANIE
JAJKA W SOSIE JOGURTOWYM , WARZYWA DO CHRUPANIA 1a,3,7
(bułka wrocławska, jajka, jogurt naturalny, rzodkiewka, ogórek, przyprawy)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata ziołowa)
II ŚNIADANIE
BEZY
III ZUPA I DANIE
ROSÓŁ Z MAKARONEM 1a,3
(woda, kurczak, marchew, por, seler, pietruszka, makaron, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KASZOTTO Z INDYKIEM I WARZYWAMI 1a,3,7
(kasza, filet z indyka, warzywa, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki, śliwki, jabłka itp.. miód)
07.06.20223ŚRODA
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3
(bułka zwykła, masło, wędlina, jajko, ser, ogórek, pomidor, mix sałat )
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
MIX WARZYW
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA 1a,3,7
( kurczak, marchewka, por, pietruszka, seler, kalafior, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOTLETY POŻARSKIE Z ZIEMNIAKAMI
(filet z kurczaka, jajka, bułka tarta, ziemniaki, koperek, pietruszka natka, przyprawy)
MIZERIA Z POMIDORA( pomidor, szczypiorek, śmietana, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, np.. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
08.06.2023 CZWARTEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z PIERSIĄ GOTOWANĄ Z INDYKA I OGÓRKIEM 1a,3,7
(pieczywo, masło, pierś z indyka, ogórek kiszony)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC 8
ORZECHY NERKOWCA I ŻURAWINA
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA 1a,3
(woda, kurczak, kalafior, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana kwaśna, cebula, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOTLETY SEROWO ZIEMNIACZANE 1a,3
(ser twaróg, ziemniaki , cebula, bułka tarta, olej, przyprawy)
MARCHEWKA Z GROSZKIEM(marchewka, groszek, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, np. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
09.06.2023 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
BUŁKA MAŚLANA Z DŻEMEM
(masło, dżem, bułka)
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU(kawa zbożowa, mleko, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(herbata, miód)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z SOCZEWICĄ 1a,3
(woda, kurczak, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, soczewica, por, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYBA PO GRECKU 1a,3,4,7
(ryba, marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler por, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce, np.. truskawki, śliwki, jabłka itp. miód)
DYREKTOR KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
- Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
- Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
- Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
- Pieczywo – 50g
- Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
- Surówka – 100g
- Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
- Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
- Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
- Masło – 4g
- Warzywa do śniadania – 5 g
- Warzywa w surówkach – porcja 80g
- Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
- Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
- Zboża zawierające gluten:
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orkisz
f) Kamut
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne, arachidowe
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin