JADŁOSPIS
od 27.11.2023r. do 08.12.2023r.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 6 Z ODDZIAŁAMI SPECJALNYMI I ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI W POLKOWICACH
ŚNIADANIE, II ŚNIADANIE, ZUPA, OBIAD II DANIE, Nr alergenów
27.11.2023r PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z ŻÓŁTYM SEREM WĘDLINĄ I POMIDOREM 1,3a
(pieczywo mieszane, masło, ser żółty, szynka, pomidor)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA ZIMOWA Z CYTRYNĄ I MIODEM (herbata, cytryna, miód, pomarańcza, goździki)
II ŚNIADANIE
OWOC
WAFLE RYŻOWE Z DŻEMEM
III ZUPA I DANIE
ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH 1a,3,7,9
(woda, żeberka, ogórki kiszone, marchewka, por, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYŻ Z JABŁKAMI I POLEWĄ WANILIOWĄ 1a,3,7
(ryż, jabłka, masło, masło, kwaśna śmietana, cukier, cynamon)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
28.11.2023r WTOREK
I ŚNIADANIE
ROGAL Z NUTELLĄ 1,3a,7
(rogal, nutella)
KAKAO NA MLEKU (mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM (herbata, cytryna, miód)
II ŚNIADANIE
MIX WARZYW I OWOCÓW
III ZUPA I DANIE
ZUPA KREM BROKUŁOWY Z GRZANKAMI I PRAZONYM SŁONECZNIKIEM 1a,3,7,9
(woda ,słonecznik, brokuły , marchewka, por, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(udko, ziemniaki, przyprawy)
SAŁATA Z SUSZONYM POMIDOREM I SEREM FETA
(mix sałat, pomidory suszone, ser feta, pestki dyni , przyprawy, sos winegret)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
29.11.2023r ŚRODA
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z PIECZENIĄ RZYMSKĄ I OGÓRKIEM 1a,3,7,8
(pieczywo, masło, pieczeń rzymska, ogórek)
OWSIANKA NA MLEKU Z BAKALIAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie
HERBATA ZIMOWA Z CYTRYNĄ I MIODEM(herbata cytryna, miód, pomarańcza, goździki)
II ŚNIADANIE
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 1a,3,7,9
(filet z kurczaka, cukinia, ziemniaki , marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
DANIE MEKSYKAŃSKIE 1a,3,7
(ryż, mięso wołowe, kukurydza, papryka, czerwona fasola, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
30.11.2023r CZWARTEK
I ŚNIADANIE
PARÓWKI Z KECZUPEM 1a,3,7
(parówki, keczup, masło, bułka zwykła, warzywa)
KAKAO NA MLEKU (kakao, mleko, cukier)
HERBATA ZIOŁOWA(woda, herbata ziołowa)
II ŚNIADANIE
JOGUTR OWOCOWY 7
III ZUPA I DANIE
BARSZCZ CZERWONY 1a,3,7,9
(kurczak, marchew, ziemniaki, pietruszka, seler, por, botwinka, ziemniaki, śmietanka, natka pietruszki)
IV OBIAD II DANIE
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM 1a,3,7
(mąka, twaróg, jajko, cebula, olej, śmietana kwaśna, przyprawy)
01.12.2023 PIĄTEK
I ŚNIADANIE
KOLOROWE KANAPECZKI 1a,3,7
(pieczywo mieszane, masło , ogórek zielony, pomidor, jajka, sałata, ser żółty)
PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(mleko, płatki kukurydziane, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(woda, miód, herbata, cytryna)
II ŚNIADANIE
KISIEL OWOCOWY
CHRUPKI KUKURYDZIANE
III ZUPA I DANIE
ZUPA KALAFIOROWA NA KRÓLIKU 1a,3,7,9
(woda, królik , por, seler, marchew , pietruszka, ziemniaki, kalafior, śmietanka)
IV OBIAD II DANIE
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDOREM SUSZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM
(Tuńczyk, pomidory suszone, natka pietruszki, śmietanka 30%, cebula, przyprawy)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
04.12.2023r PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM 1a,3,7
(bułka wrocławska ,masło, jajka, szczypiorek)
KAKAO NA MLEKU(mleko, kakao, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
OWOC 5,8
BAKALIE
III ZUPA I DANIE
KREM Z WARZYW Z ZIARNAMI PRAŻONEGO SŁONECZNIKU 1a,3,7
(kalafior, brokuły, włoszczyzna, śmietanka słodka, natka pietruszki, przyprawy, prażony słonecznik)
IV OBIAD II DANIE
ŁAZANKI Z KIEŁBASKĄ I BOCZKIEM
(makaron, kiełbasa śląska, boczek, kapusta kiszona, koncentrat pomidorowy, cebulka)
05.12.202r WTOREK
I ŚNIADANIE
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 1a,3 ,7
(bułka zwykła, masło, tuńczyk, cebula czerwona, kukurydza, ser żółty, ogórek kiszony, majonez)
OWSIANKA NA MLEKU Z BAKALIAMI I MALINAMI(mleko, płatki owsiane, bakalie, maliny)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
GALARETKA OWOCOWA
OWOC
III ZUPA I DANIE
ZUPA WIELOWARZYWNA NA INDYKU 1a,3,7
(indyk, seler, por, marchew, , ziemniaki, śmietanka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, pietruszka zielona, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM
(mąka, jajka, , ziemniaki, przyprawy)
SURÓWKA Z KAPUSTY(kapusta marchewka, kukurydza, koper, oliwa, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
06.12.2023r ŚRODA
I ŚNIADANIE
KANAPKI Z SZYNKĄ Z INDYKA I POMIDOREM 1a,3,7
(pieczywo, masło, szynka z indyka, pomidor)
KAWA ZBOŻOWA(mleko, kawa zbożowa, cukier)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ(herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
NIESPODZIANKA MIKOŁAJKOWA
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ
(filet z kurczaka, ziemniaki, kapusta włoska, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
NUGETSY Z ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI 1a,3,7
(mąka, jajka, olej, kurczak, bułka tarta, ziemniaki, przyprawy)
SAŁATKA GRECKA (feta, mix sałat ,pomidor, papryka, ogórek, miód, przyprawy)
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
07.12.2022r CZWARTEK
I ŚNIADA3IE
PARÓWKI Z KECZUPEM PAPRYKA DO CHRUPANIA 1a,3,7
(bułka zwykła, masło, parówki, keczup, papryka, przyprawy)
KAWA INKA(mleko, kawa, cukier)
HERBATA OWOCOWA (herbata owocowa, miód)
II ŚNIADANIE
BATONIK
OWOC
III ZUPA I DANIE
BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM 1a,3 ,7,9
(kości wędzone, seler, por, marchew, pietruszka, jajka, czosnek, śmietanka, ziemniaki, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
PIZZA Z KECZUPEM 1a,3,7
(ser żółty, szynka, pomidory w puszce, zioła, mąka, jajko, oliwa, drożdże)
KOMPOT(woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
08.12.2023r PIĄTEK
I ŚNIADANIE
BUŁKA Z ŻÓŁTYM SEREM I WARZYWAMI 1a,3,7
(bułka, masło, ser żółty, warzywa)
PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU(mleko, płatki ryżowe)
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ (herbata, miód, cytryna)
II ŚNIADANIE
MIX OWOCÓW 8
ORZECHY NERKOWCA
III ZUPA I DANIE
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 1a,3,7
(kości wędzone, włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, śmietana, czosnek, przyprawy)
IV OBIAD II DANIE
RYBA PO GRECKU Z ZIEMNIAKAMI 1a,3
(ryba , jajka, bułka tarta, marchewka, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
WARZYWA NA PARZE
KOMPOT (woda, owoce np. truskawki śliwki jabłka itp. miód)
DYREKTOR SZEF KUCHNI KIEROWNIK GOSPODARCZY
GRAMATURA POSIŁKÓW:
• Zupa na wywarze mięsno-warzywnym – 200 ml
• Zupa mleczna – 200 ml, napój mleczny – 180 ml
• Koktajl owocowy – 120 ml, serek, jogurt owocowy – 120 g
• Pieczywo – 50g
• Wołowina, drób, mięso wieprzowe, ryba – 80g
• Surówka – 100g
• Ryż, makaron, kasza, ziemniaki – 100g
• Napój, kompot – 150 ml (cukier 5g)
• Naleśniki, pierogi, pyzy, placki – 300g
• Masło – 4g
• Warzywa do śniadania – 5 g
• Warzywa w surówkach – porcja 80g
• Owoce do przekąsek/deserów - ok.120 g,
• Ciasta – 120g
Spis substancji lub produktów alergennych
1. Zboża zawierające gluten
a) Pszenica
b) Żyto
c) Jęczmień
d) Owies
e) Orisz
f) Kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin